Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Οσφυαλγία --- Ισχιαλγία

Χειρουργείο ή συντηρητική θεραπεία για την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου; 

1224 ασθενείς, από 13 ειδικές κλινικές των ΗΠΑ για παθήσεις τις σπονδυλικής στήλης, αναλύθηκαν στα πλαίσια της προοπτικής μελέτης SPORT (Patient Outcomes Research Trial) που διήρκεσε 8 χρόνια και συγκρίθηκαν μεταξύ τους ανάλογα με τα λειτουργικά αποτελέσματα που είχαν, εάν είχαν επιλέξει χειρουργική επέμβαση (δισκεκτομή) ή συντηρητική θεραπεία (φάρμακα, φυσικοθεραπεία κα). 500 από αυτούς τυχαιοποιήθηκαν και υπέστησαν χειρουργική επέμβαση ή συντηρητική αγωγή χωρίς να ερωτηθούν. Ολοι οι ασθενείς στην αρχή παρουσίαζαν πλην της οσφυαλγίας και ισχιαλγία λόγω πίεσης της αντίστοιχης ρίζας του νεύρου από την κήλη του δίσκου. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που χειρουργήθηκαν είχαν πολύ πιο γρήγορα (η μεγαλύτερη βελτίωση σε 6 μήνες) και στατιστικά καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα από αυτούς που ακολούθησαν την συντηρητική θεραπεία.
Οι ερευνητές πάντως επιμένουν ότι η απόφαση για θεραπεία πρέπει να γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και τονίζουν ότι το 1/3 των ασθενών που δεν επέλεξαν για διάφορους λόγους, το χειρουργείο είχαν πολύ καλή βελτίωση με την συντηρητική θεραπεία.
Πηγή= Jon D. Lurie, Tor D. Tosteson, Anna N. A. Tosteson, Wenyan Zhao, Tamara S. Morgan, William A. Abdu, Harry Herkowitz, James N. Weinstein. Surgical Versus Nonoperative Treatment for Lumbar Disc Herniation. Spine, 2014; 39 (1): 3 DOI: 10.1097/BRS.0000000000000088

Απογοητευτικά αποτελέσματα των επισκληριδίων εγχύσεων κορτικοστεροειδών στην ισχιαλγία 

Η ισχιαλγία οφείλεται σε πίεση της ρίζας του νεύρου συνήθως από κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου και εκδηλώνεται με πόνο κατά μήκος του αντίστοιχου δερμοτομίου.
Η θεραπεία της με επισκληρίδιες εγχύσεις κορτικοστεροειδών είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και 40 χρόνια τουλάχιστον αλλά αντίστοιχες κατευθυντήριες οδηγίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμη.
Μια πρόσφατη μεταανάλυση που αφορούσε 23 κλινικές μελέτες και περισσότερους από 3100 ασθενείς συνέκρινε τα αποτελέσματα της επισκληρίδιου εγχύσης με τις άλλες μορφές θεραπείας της ισχιαλγίας για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τον 1 χρόνο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο ήταν σαφής μόνο για ένα 3μηνο. Η ισχιαλγία επανήρχετο μετά προοδευτικά και δεν υπήρχε διαφορά στο κλινικό αποτέλεσμα μετά από 1 χρόνο συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (placebo). Ακόμη α) η χρονιότητα του πόνου επηρέαζε το αποτέλεσμα δηλαδή όσο πιο χρόνιος ήταν ο πόνος τόσο πιο συχνά το θεραπευτικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και β) Η συνήθως συνυπάρχουσα οσφυαλγία τις περισσότερες φορές δεν επηρεάζεται καθόλου.
Οσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτές είναι οι γνωστές των επισκληριδών εγχύσεων και είναι πολύ λιγότερες από αυτές που δημιουργούνται όταν εγχύονται αναισθητικά ή καταφεύγει ο ασθενής σε χειρουργική επέμβαση.


Βρέθηκε τρόπος να αναγεννώνται τα οστά, οι χόνδροι, τα μαλλιά και άλλοι ιστοί του ανθρώπου
Μέχρι σήμερα ο στόχος της ιατρικής ήταν να προλάβει ή να περιορίσει τις βλάβες που προκαλούνται στους διάφορους ιστούς από εξωγενείς ή/και ενδογενείς παράγοντες και να δώσει τον χρόνο στον οργανισμό να επουλώσει πλήρως ή μερικώς ότι είχε ήδη καταστραφεί.
Ερευνητές από πρόγραμμα Stem Cell του Νοσοκομείου των Παίδων της Βοστώνης, κατόρθωσαν να απομονώσουν ένα γονίδιο, που ονόμασαν Lin28a,  το οποίο έχει την δυνατότητα σε συνδυασμό με άλλα, να διεγείρει τα μιτοχόνδρια των κυττάρων  και να προκαλεί αναγέννηση ιστών. Το γονίδιο αυτό είναι πολύ δραστήριο στην εμβρυϊκή φάση των οργανισμών τότε που γίνεται η οργανογένεση και μετά χάνει την δυναμή του.
Οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να το διεγείρουν και εφαρμόζοντας την μέθοδό τους στα αρχέγονα βλαστοκύτταρα οποιουδήποτε ιστού να αναπαράγουν τον ιστό σε πλήρη και δραστική κατάσταση.
Πρόκειται για πολύ σημαντική ανακάλυψη διότι ανοίγει δρόμους που οδηγούν στην αιώνια νεότητα.
Πηγή = Ng Shyh-Chang, Hao Zhu, T. Yvanka de Soysa, Gen Shinoda, Marc T. Seligson, Kaloyan M. Tsanov, Liem Nguyen, John M. Asara, Lewis C. Cantley, George Q. Daley.Lin28 Enhances Tissue Repair by Reprogramming Cellular Metabolism. Cell, 2013; 155 (4): 778 DOI:10.1016/j.cell.2013.09.059
www.myoskeletiko.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου